Orhan DURMUŞ


MALİ DESTEK PROGRAMLARI


 

Türkiye sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında ilimiz Erzurum´un maalesef üst sıralarda olmadığı hepimizce bilinen bir gerçek.

 

Bu gelişmişlik düzeylerini yükseltebilmek üzere devletimiz bir takım teşvik paketleri ve hibe programları düzenlemektedir. Hatta bazı programlar Avrupa Birliği kaynakları ile bazıları da Dünya Bankası kaynakları ile yapılabilmektedir.

 

Bu hafta konu olarak hibe ve teşvik programlarını almamızın sebebi ise TKDK, KUDAKA gibi kurumların destek programlarını açıklaması ve  Cazibe Merkezleri Programının detaylarının ortaya çıkması?.

 

Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı ?Turizm ve Üretimin Geliştirilmesi?, ?Sosyal Altyapının ve Turizm Altyapısının Geliştirilmesi? ve ?Yerel Kapasitenin Geliştirilmesi? Mali Destek Programlarını ilan etti.

 

KUDAKA bu destek programlarını Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde toplam 16.862.500,00 TL bütçe ile uygulamaya sokacak.

 

KUDAKA´nın uygulayacağı Mali Destek Programlarından yararlanmak isteyenler başvurularını 23.03.2018 tarihine kadar internet üzerinden ve KAYS üzerinden alınan taahhütnamenin 30.03.2018 tarihine kadar Ajansa teslim edilmesi gerekmektedir.

 

KUDAKA´nın bir de Yeşil Yol Güzergahındaki Kültür-Turizm Altyapı Yatırımlarını destekleme Programı var. Bu programın internetten başvuru süresi 30.03.2018 tarihine kadar, KAYS üzerinden alınan taahhütnamenin Ajansa 06.04.2018 tarihine kadar teslim edilmesi gerekmektedir.

 

Bu mali destek programının iki önceliği var. Bunlar;

 

1-    Sağlık turizmi, termal turizm, yaşlı bakım hizmetleri ve rehabilitasyon  merkezlerini kapsayan hizmet sektörlerindeki hizmet kalitesinin, çeşitliliğinin ve kapasitesinin artırılması

2-    İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yeni ürün üretmesi, ürün çeşitlendirmesi, kalitenin ve kapasitenin artırılması.

 

Destek programları ile ilgili bir çağrıya çıkan diğer bir kurum da Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteleme Kurumu (TKDK)?

 

TKDK´ın Tarımsal İşletmelerinin Fizik Varlıklarına Yönelik Yatırımlar kapsamında destekleyeceği işletmeleri sıralayalım;

 

-       Süt Üreten Tarımsal İşletmeler

-       Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler

-       Kanatlı Eti Üreten Tarımsal İşletmeler

-       Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler

 

TKDK´nın Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi Ve İş Geliştirme Yatırımları kapsamında destekleyeceği faaliyetleri sıralayalım;

 

-       Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi

-       Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi

-       Zanaatkarlık ve Yerel Ürün İşletmeleri

-       Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri

-       Su Ürünleri Yetiştiriciliği

-       Makine Parkları

-       Yenilenebilir Enerji Yatırımları

 

Bildiğiniz üzere 2017 yılında Cazibe Merkezleri Programı kapsamında başvurular alınmıştı.

 

Resmi gazetede yayınlana programa göre, destekler Erzurum 5. bölgede olmasına karşın 6. Bölge şartlarına göre uygulanacak. Program kapsamında yatırımcılara aşağıdaki destekler sunuluyor;

 

-       KDV istisnası

-       Gümrük vergisi muafiyeti

-       Vergi indirimi

-       SGK primi desteği

-       Çalışanlar nedeniyle oluşan Gelir Vergisi Stopajı desteği

-       Kullanılacak krediler için faiz desteği

-       Yatırım yeri tahsisi

 

Görüldüğü üzere yapılması planlanan birçok yatırım devletimizin teşvik, hibe ve destek programlarına alınmış durumda?

 

Faaliyet gösterdiğimiz sektörde işimizi geliştirmeyi planlıyorsak bu destekleri de göz önüne alarak hazırlık yapmamızda fayda var?

 

Söz konusu destek programlarından nasıl faydalanacağınız hususunda gerekli bilgileri, ilgili kurumlardan ve bu kurumlara proje hazırlamada yardımcı olan danışman ve danışmanlık kuruluşlarından öğrenmenizi tavsiye ederim.

 

Teşvik, hibe ve desteklerden en iyi şekilde faydalanarak ekonomimize katkı sağlamanız dileğiyle hayırlı haftalar dilerim.