Orhan DURMUŞ


MİLLET KARARINI VERDİ


Devletimiz ve milletimiz için önemli olan bir seçimi daha geride bıraktık. Seçimin sonucu kimilerini memnun ederken kimilerini de yine rahatsız etti. Seçimin sonucu ülkemize, milletimizi hayırlı uğurlu olsun. Beğenilsin ya da beğenilmesin seçim sonuçlarının ülkemiz için hayırlı olacağına inancım tamdır.

Seçimin sonucunda başarılı olan siyasi parti başarısız olan siyasi parti şeklinde birçok polemik bu aşamadan sonra gereksizdir. Tüm siyasi partiler seçim sonuçlarından kendi payına düşen ödevi aldığını düşünüyorum. Her yazımda bahsetmeye çalıştığım bir konu var ki bu bir siyasi partinin mensubu olmaktan, seçim sonucundan en iyi sonucu almaktan daha önemli oda Devletin bekası ve devleti oluşturan milletin birlik beraberliği? unutulmamalıdır ki devleti oluşturan bizleriz. En fakirinden en zenginine, en gencinden en yaşlısına bizler devletin temel parçalarıyız. O yüzden bir siyasi partinin ne düşündüğünden çok nasıl davrandığından çok bizlerin ne düşündüğü ve nasıl davrandığı önemlidir. Yani şunu söylemek istiyorum.

Bir siyasi parti iktidara geldikten sonra başarılı projelere imza atabilir. Barajlar, hava limanları, yollar, köprüler yapılabilir. Fakat asıl yatırımın insana yapılması gerektiği unutulmamalıdır. İnsan yetiştirmek iktidara gelen bir siyasi partinin asıl amacı olmalıdır. İnsan yetiştirmek ise eğitim ?doğru eğitim? ile mümkün olacaktır. Üniversiteler kurmak üniversite mezun sayısını artırmaktan öteye gitmez şöyle ki; üniversite sayısı artınca üniversite kazanmak kolaylaşıyor. Üniversiteler öğrenci bulabilmek için puanlarını düşürüyor. Sonuç ise kolay kazanılmış farklı üniversitelerden mezun olmuş birçok işsiz? Eğitim kurumlarının işsizlik sayısını düşürmeye etkisi yoktur. Eğitim doğru verildi ise o öğrenci belki bir şekilde kendine iş bulabilir ama eğitim kurumlarının görevi öğrenciye iş bulmak değildir. Devlet kendi potansiyelini bilir ve buna göre milletini yetiştirir, yatırım yapar. Yaptığı yatırım sayesinde insanının iş gücünden faydalanır. Yani kısacası en büyük yatırım insana yapılmalıdır.

Neden mi? Açıklamaya çalışayım?

Vatandaşlarımızın en çok yakındığı ve birçok mağduriyetin oluşmasına sebep olan torpil, adam kayırma diye tabir edilen herkesin şikâyet ettiği bir konu var ki; herkes bu durumdan şikayetçi ama ilk fırsatta kendisinin de kayırılması için fırsat kollayan bir topluluk düşünün? sebebi her ne olursa olsun büyük olsun küçük olsun yapılan en ufak adam kayırmadan insan önce kendi karakteri gereği rahatsızlık duymuyorsa devleti bu konuda sorumlu tutması yanlış olacaktır. Devlet burada devreye girerek en küçük menfaati için bir başkasının hakkına girecek bir mekanizmanın oluşmaması için ADALETLİ davranmalı ve vatandaşına ADİL olmalıdır. Bir vatandaş olarak vicdan muhasebesi yaparsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz. Ödeme yapmak için veya herhangi bir konu için bankaya girdiğinizde banka kalabalık ise gözünüz tanıdık birini aramıyor mu? İş sahibi olabilmek için verdiğiniz mücadelede -iş olsun neresi olursa olsun diyor sonra kazandığınız memuriyettin ardından tanıdıklar aracılığı ile başkasının önünü tıkayarak çalışma alanını iyileştirmede tayin işlerinde kullanmadınız mı? İşler yoluna girdiği zaman ?sizin için? dünyanın en adil en iş bilir kişisi de siz olmadınız mı? İşte devlet bu yapıyı önlemedir.

Devletimizin en büyük sorunlarından birisi iş bilmeyenlerin ya da iş yapmak istemeyenlerin yetkisinin olması iş bilenlerin yetkisinin olmamasıdır. Bu durumun düzeltilmesi yoldan, köprüden, hava limanından çoğalmasından daha önemlidir. Bu yeni hükümet şekli ile umarım bu yeni dönemde asıl yatırımın insana yapılır. Eğitim sisteminin şuan ne halde olduğunu önce itiraf edilmelidir. Bu konuda başarısız olunduğu kabul edilmelidir. Bir eğitim sistemi düşünün öğrenci 60 gün okula gitmemesine rağmen sınıf geçmesini neye bağlayabilirsiniz. Öğretmen düşük not verdiğinde velinin öğretmeni tehdit etmesini hangi akılla bağdaştırabilirsiniz. Bunun önünü açan sisteme vatandaş olarak ne yapabilirsiniz?

Evet Millet kararını verdi şimdi Devlet kararını vermelidir.