Orhan DURMUŞ


ORUÇ NEDİR?


 

On bir ayın sultanı ramazana çok şükür bu senede kavuştuk. Her sene olduğu gibi bu senede birçok tv kanalında ramazan sohbetleri başladı ve oruç ibadetinin aslında ne anlama geldiğinden çok oruçu neler bozar neler bozmaz anlamında ?gereksiz? sadece işin magazinsel boyutu anlatılmaktadır.

Ramazan ayında tuttuğumuz oruç, İslam´ın şartları arasında yer alan farz ibadetlerimizden birisidir. Oruç, tanyerinin ağarmasıyla birlikte güneş batımına kadar yiyecek, içecek ve cinsel münasebetten ve ayrıca yalandan, kötü sözden ve kötü düşüncelerden uzak durarak gerçekleştirilen bir ibadettir. Amaç kişinin aç ve susuz kalması değil nefsini terbiye etmesi, Allah rızası için açlığa ve susuzluğa dayanması, varlığa şükretmesi ve durumu olmayan kişileri daha iyi anlamayı amaçlamaktadır. Genel itibariyle oruç ibadeti budur. Orucu bozan haller ise özetle vücuda girin şetler orucu çıkan şeyler ise abdesti bozan hallerdir. Durum bu kadar açık ve net iken hala sakız orucu bozar mı? bilmeden karnımı doyursam orucum kaçar mı gibi soruların sorulmasına gerek olmaması gerektiğini düşünüyorum. Sanki her sene bu tarz yenilenerek hocaların fikrinin değişmesini ya da oruç ibadetinde bir yenilik (HAŞA) bir değişim yapılacakmış gibi yönlendirmeler abesle iştigaldir.

Orucun anlamı; Nefsi korumak, nefsi terbiye etmek, kötülüklerden kaçmak, Allah yoluna biraz daha yakın olmak, Allah´ın emrini gerçekleştirmek ve yoksulların halinden bir nebze de olsun anlamak için tutulan orucun kelime anlamı, Arapça´da ?savm? olarak ifade edilmektedir. Savm kelimesi yine Arapça´da,? bir şeyden uzak kalmak, kişinin kendini koruması veya tutması? anlamlarına gelmektedir. Ramazan ayında tutulan oruç vasıtasıyla, iman edenlerin kötülüklerden bir nebze daha uzak kalması ve bununla birlikte oruç tutan kişinin, oruçlu olduğunun bilincinde olarak daha korunaklı olması istenmektir.

Oruç nasıl tutulur; Ergenlik çağına ermiş olan tüm Müslüman bireyler, diğer ibadetlerden sorumlu olduğu gibi oruç ibadetinden de sorumludur. Allah rızasına istinaden tutulan oruç, önce niyetle başlayan bir ibadettir. Kişinin sahurunu yapmasının ardından, ?Niyet ettim Allah rızası için bugünkü orucumu tutmaya? şeklinde veya benzer şekillerde niyet etmesi gerekmektedir. Ardından ise iftar vaktine kadar kişinin orucunu tutması yani, hiçbir şey yiyip içmeden iftar vaktine kadar beklemesi, akşam ezanının okunmasından sonra da orucunu açması gerekmektedir.

            Herkesin anlayabileceği açıklıkta ve sağa sola lafı çevirmeden düz olarak oruç ibadeti budur. Bu mübarek ayda aklımızı karıştırmanın sırf art niyetle bu ibadetin faziletleri küçümsetmeye çalışmanın anlamı yoktur. Bu mübarek ayda oruç tutmayanlar için tutmayanlara saygı duyulması gerektiği konusuna katılmıyorum otuç tutmayanların tutan insanlara saygı göstermeli ve sırf bu ayda daha itinalı ve kapalı alanlarda kimsenin görmeyeceği yerlerde yiyip içmeleri gerektiğini düşünüyorum. Kaldı ki artık tıp dünyası tarafında da oruç tutmanın insan sağlığına faydaları ıspatlanmıştır. Bu vesile ile tutmayanlarında sosyetik diyet menülerine uydukları gibi Allahın emirlerine uyarak da sosyalleşebilecekleri, meditasyon rahatlama yaşayabilecekleri ve oruç tutarakta midelerini kontrol altına alabileceklerini bilmelerini istiyorum.

            Bu anlattıklarımda öte oruç sadece midenin aç bırakılması olmadığından bu ayda 11 ayın muhasebesi yapılmalı azgınlıktan ve rahatlıktan Allah´a sığınılmalıdır. Oruç tutmanın sadece aç kalmakla bir alakası yoktur. Ramazan ayında evet mide aç bırakılır ve 11 ay boyunca ne verirseniz anında öğüten yani çalışan mideniz 1 aylık yıllık izin süresidir. Bu sayede mide mideye bağlı olarak bütün organlar sıhhat bulmaktadır. O yüzden ?oruç tut sıhhat bul? deriz. Yüce dinimiz İslam bilimin ötesinde bütün ibadetlerinde bir hikmet barındıran yüce bir dindir. İslam´ın emir ve yasakları günümüz şartlarına uygun ve her çağda akla yatkındır. Bu anlamıyla aklınızı karışmaya gerek yoktur. İslam dininin sınırlarını test etmek için kapsamını görmek için saçma sorularla misal; ?uzay da abdest nasıl alacağız? gibi sorularla sanki adam uzayda yaşıyor tek derdi orada nasıl abdest almak olmuş. Gerçek hayatta namaz kıldığı yok merakı uzay için?

            Hayırlı bereketli ramazanlar dilerim?