Orhan DURMUŞ


RAMAZAN ETKİNLİKLERİNE DİKKAT!


Ramazan ayında belediyelerin düzenledikleri aktivitelerle, sosyal etkinliklerle daha etkili ve eğlenceli bir ramazanın geçmesini sağlamaktadır ancak uzun süredir dikkatimi çeken ve bu konuda yetkililerin de dikkatini çekmek anlamında ?bence yanlış olan? bazı durumlardan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle ramazanda büyük organizasyonların fahiş fiyatlarla muhteşem gösteriler yapılmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Tıpkı ibadetimizin mütevazi olması gibi bu tarz organizasyonlarında mütevazi olması gerektiğini düşünüyorum. İnsanların ilgisini çekmek ramazan ayının diğer aylardan farklı bir ay olduğunu yaşatmak için yapılan etkinlikler bazen yanlış sonuçlar yanlış anlamlar çıkmasına da sebep olabilir. Hemen hemen her yıl ramazan ayında kent meydanlarında kurulan prefabrik yapılarla sözde ramazan etkinliği adı altında Pazar meydanı kurulmasına karşıyım. Ramazan etkinliğinde kültür pazarlanması gerektiğini düşünüyorum. Her ramazan şehrin sanatçılarından, sanat derneklerinden destek alınmalı ve orada halkımıza farklı olarak sosyal kültürel etkinlikler düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ramazan ayında belediyeye sırf para yatırarak yer kiralayan insanların ticari amaçlı o platformlarda kıyafet, baharat, oyuncak v.b. ramazanla alakası olmayan ürünlerin satılması için Pazar amaçlı kurulmaması gerektiğini düşünüyorum.

Bu yılda maalesef yine Yakutiye kent meydanı görsel açıdan kötü bir şekilde düzenlenmiş bir Pazar yeri daha açıldı bu seneki organizasyon Erzurumlu esnaf tarafından da haklı olarak eleştirildi. Ülkemizin ekonomik durumu düşünüldüğünde yerli esnafımız dururken çevre illerden gelen esnaflara yer vererek belki birçok ürünün Erzurum da olmasına rağmen rekabet oluşturup Erzurum esnafına bir darbede bu şekilde atılması son derece yanlıştır. Yüksek kiralar, adaletsiz rekabet koşulları v.b. sebeplerden dolayı zaten zor günler yaşayan esnafımız belediyemizin bu hamlesine sevinememiş aksine tepkilere sebep olmuştur. Esnafımız son derece haklıdır. Bu ekonomik koşullar yetmiyormuş gibi müşteriye hasret günler, haftalar geçiren esnafımızın ramazan ayında yapılan bir yanlış olarak değerlendiriyorum. Şunu da unutmadan ifade etmek isterim aslında yapılmak istenen aslında bu değil de sanki aslında amaç sonradan değişmiş gibi bir durumda yok değil? yukarıda ifade ettiğim gibi ramazan ayında bence kültür pazarları kurulmalı bu anlamda organizasyonlar yapılmalıdır demiştim. Belediyemizde farklı illerden farklı lezzetler sunmak amaçlı veya farklı illerden farklı kültürlerden insanları oralara getirerek kaynaştırmak ve tanıtmak istemi olabilir. Fakat sonrasında iş değişmişte olabilir. Orada farklı illerden gelerek sunumlar yapılmasını anlarım, farklı illerden gelen sanatçıların kendi sanatlarını tanıtmalarını anlarım, örneğin; Kars Mutfağı, Iğdır Mutfağı veya Van´da ramazan? gibi etkinlikler olmalıydı ama en önemlisi bu tarz etkinlikler ticari ranta dönüşmeden panayır havasında eğlenceli organizasyonlarla devam etmelidir. Bu tarz etkinlik adı altında ticari organizasyona dönüştüğünde bu esnafımıza zarar verir. Buna benzer en büyük yanlışlardan biriside şu ki; Ramazan ayı muhakkak ibadet ayı, muhakkak mübarek bir ay ancak bu ayda kanunlara uymama ayı değildir veya kanunlara uymayanlara iltimas göstermek de değildir. Sırf belediyeye işgaliye parası ödüyor diye (ödenip ödenmediğini bilmiyorum) şehrin muhtelif yerlerinde tabure ve semaverlerle her köşe başında çay satışına müsaade edilmemelidir. Vergi dairesine kayıt olarak mükellef olmuş ve çay satışından kazandığı paranın devlete vergisini ödeyen birçok kafe ve kahvehanelerin yani esnafın bu ayda önünü kesmek bence doğru bir anlayış değil zulümdür.

Ramazan ayında başı boş bir şehir imajını ortadan kaldırmak için buna daha dikkat edilmesi gerektiğini, Ramazan etkinliklerinde daha çok sosyal, kültürel etkinliklere yer verilmesi gerektiğini, Belediyelerimizin bu tarz erkinlikleri ticari ranta dönüştürmemeleri gerektiğini, kendi esnafına yönelik imtiyaz tanımasını, v.s. düşünüyorum. Hatta üzerinde çalışılıp her yıl ramazan ayını sabırsızlıkla beklememize sebep olacak etkinlikler organize edilmeli, Oruç mevsiminin en güzel hissedildiği şehir olan memleketimiz Erzurum da ramazan aylarında yerli yabancı turistlerin bile ilgisini çekerek gelmeleri sağlanmalıdır. Bu kısa vadede zor görünse de istikrarlı ve güzel işler bence Türkiye de değil dünyada konuşulan şehir bile olunabilir.

Hayal gücünüzü yüksek tutun? iyi ramazanlar?