Orhan DURMUŞ


SOSYAL MECRALAR


 

Günümüzde ?sosyal? kelimesini duyduğumuz andan itibaren artık kimsenin aklına sosyal ilişkiler aklına gelmemektedir. Herkesin akına ilk genel ?sanal alem??

                Sosyal mecralar da o kadar aktifiz ki güncel yaşamda ikili ilişkilerde bu kadar birbirimizden haberdar değiliz artık. Arkadaşlarımızın, akrabalarımızın doğum günlerini hemen anında hatırlıyor kutluyoruz ve bu kutlamaların kimler tarafından nerede ne zaman kutlandığını da görüyoruz ne büyük imkân değil mi? Ona olan sevgimizi ve samimiyetimizi ?emojilerle? gösteriyoruz bundan büyük kolaylık var mı?

                Teknoloji büyük imkân gerçekten birçok işimizi kolaylaştırırken birçok işimizi de karıştırabiliyor. Eskiden tüm yakın çevremin, dostlarımın telefonlarını ezbere bilirken artık o görevi akıllı telefonum yapıyor. Farkında mısınız bilmiyorum ama artık sosyal mecralardan para kazanma furyası başladı, uzun zamandır var aslında ancak her evde Youtuber yetişmeye başladı demem daha doğru olurdu sanırım. Bu durumda gençlerimizi teknolojiyle daha çok vakit geçirmelerine sosyallik anlayışlarının değişmesine sebep olmaktadır. Youtuber olarak kazanılan paranı kolay ve zahmetsiz olduğunu düşünenler, buralardan kazanılan paranın helal haram olduğunu düşünenler yani kafalarda birçok soru ve bilinmezlikler döngüsü? artık ulusal ve uluslararası kanalların, yayın kuruluşlarının eskisine oranla ilginin azaldığı kişiler artık izlemek istediği film, video v.b. içerikler için youtube kullanmaya başladı. Çocuklar çizgi film, oyun, yetişkinler film, belgesel v.b. istemediğiniz kadar fazla çeşitle artık herkes bu mecralarda? ünlü komedyen Beyazıt Öztürk bile bu sene kanal D ile sözleşme imzalamamış kendine kanal açarak kendi kitlesini, kendi içeriklerini izleterek para kazanma yoluna sürüklemiştir.

                Unutulmamalıdır ki kimse kolay para kazanmıyor. Sanal mecralarda yapılan kısa çekimleri daha doğrusu montajı yapılmış kısa videoları izleyerek ?adama bak be 5 dk yayın yapmış ne paralar kazanmış? şeklinde yorumlar yapmamalısınız bence! Youtuberlar kendi kanallarına içerik çekerken saatlerini günlerini harcayarak içerik hazırlıyorlar sonra izleyici kitlesinin ilgisini çekmek için heyecan dolu macera dolu eğlenceli içerikler bulmak için günlerini harcıyorlar. Sonra da bizler bunu izleyerek ?adama bak be? diyoruz. Kısacası artık sosyal mecralardan para kazanılmaya başlamıştır. Sadece bunu benimsemek bunu kolay para kazanma yolu olarak düşünmek sırf para kazanmak uğruna sosyal ve kültürel değerlerimize zarar vermekten kaçınılmalıdır. Zaten başlı başına en büyük yanlışlarımızdan birisi de kolay para kazanma hırsıdır. Kolay para kazanma duygusu her insanda vardır ama bu istek yanlıştır. Kolay para kazanma duygusunu bütün dolandırıcılar kullanır. Kullanılan olmadan önce emek vermeli emeğin kıymetini bilerek sosyal mecralarda da hareket edilmelidir. Zaman zaman rastladığım bazı aileler var mesela para kazanmak için bütün aile seferber olmuş kurdukları sanal kanal ile alakalı içerik hazırlamak için ailelerinin tüm özel anlarını paylaşmış çoluk çocuk bütün fertler saçma içerikler hazırlayarak izlenme sayılarını artırmaya çalışmaktadırlar. Bunun yanına kaliteli yayınlar yaparak bu paranın hakkını veren insanlarda var. Yeni bir iş kolu haline gelen sosyal mecralar insanımızın sosyal hayatına zarar vermeden kişiliğine, ailesinin onur ve gururuna dokunmayan içerikler hazırlanmalı ve hepsinden önemlisi sanal mecralardan paralar kolay kazanılıyor havasına girilmemelidir.