Orhan DURMUŞ


SÜPERMEN OLMAK GEREK BAZEN?


 

İnsan zor bir durumla karşılaştığında hep bir kurtarıcıya ihtiyaç duyar. Çaresizlik hissi o kadar kötüdür ki onca kalabalık içerisinde yalnız hissedersiniz kendinizi. İşte böyle durumlarda karşınıza çıkan iyilik meleğine Süpermen denir.

Bütün inanışlarda, ritüellerde iyilik, yardım severlik, ahlak insanlar için temel öğretiler olmuştur. Bu öğretiler ?insan? olabilmemiz için gerekli materyallerdir aslında, insanı diğer varlıklardan ayıran en büyük özellik aklı olmasıdır. Düşüncelerine anlam verebilmesi, yorum kabiliyeti, hislerine ve isteklerine tercüman olabildiğinden biz o varlığa insan diyoruz. İnsan zihninden bazı değerleri çıkardığınız zaman geriye sadece hayvan kalır ki; doğada serbest kendi türleri ile iç içe yaşayan diğer canlılardan farkı kalmaz insanın. Hani ünlü filozofun da dediği gibi ?insan düşünen bir hayvandır.? Aslında ben düşünen bir varlığın hayvan olarak değerlendirilmesini yanlış buluyorum. ?Düşünmek? ne demek onu anladıktan sonra düşünmeyi öğrenen birinin hayvanlıktan insan olmaya doğru gittiğini söyleye biliriz. Evet dediğim gibi düşünmek, düşünceli olmak ne kadar derin anlamları var bir bilseniz. Aklından bir şeyler geçirmeye kendince yorumlar getirmek düşünce olarak adlandırılsa da bence düşünmek; anlayışlı olmak, karşındakini doğru anlamak, iyi davranmak, zarar vermemek, faydalı olmak daha iyi davranmanın yollarını aramaya ben ?düşünmek? diyorum.

 Ne gariptir ki sosyal varlık olan insan, güç sahibi, makam mevki sahibi oldukça yalnızlaşır. İhtiyaç sahibi, muhtaç oldukça da kalabalıklaşır. Yanlış anladığınızı biliyorum. Şimdi içinizden zengin olan makam mevki sahibi olan kişi yalnız olur mu? Diye düşünüyorsunuz. Anlatmak istediğim; dünya hayatında makam ve mevki sahibi olan ya da maddi anlamda ?güç? sahibi olan insanlar kibir belasına da düşmüşlerse gücün kendi kazanımları olduğunu düşünerek kendilerinden başka insanlarla iletişim kanallarını keserek istemsiz insanlardan uzaklaşma iç güdüsüne girerler. Tam tersini düşünürsek ihtiyaç sahipleri ise yani maddi olarak düşkün olan kişilerse dikkat edin hep mütevazi, hayata olumlu bakan, dini ritüellerini doğru yaşamaya çalışan kişilerdir ve hep etraflarında güzel, iyi insanlar vardır. Buda bence içgüdüsel bir yaklaşımdır. Yardıma ihtiyaç duyulduğunda sığınacak limanları olması gerektiğini bilir ve iyi insan olma yolunda çaba harcarlar. Yani sadece sosyal varlık olan insanlar için değil belki, tüm canlılar için güç, itibar, statü v.b. kavramlar önemlidir ve tercih edilmek için gerekli ölçülerdir. Belgesellerde izlemişsinizdir. Aslan sürülerine bir erkek aslan liderlik eder. Dişiler onun emrinde ve tüm görkemi ile ailesinin reisi olarak hayat sürerler. Sinirlendiğinde güç onda olduğu için kükrer, aile bireylerine güç gösterisi yaparak liderliğinin devamı için hamleler yapar sürekli. Gün gelir yavrularından büyüdüğünü güçlendiği hissine kapılan genç aslan babasına bir hamle yapar, bu hamle aslında bir güç denemesidir. ?İleride seni tahtından edeceğim´ demek gibi bir hamledir. Genç aslan güçlü olsa dahi baba aslanın tecrübesi, savaş kabiliyetinin altında ezilir ve bu seremoni bir başka zamana ertelenir. Güç ve tecrübe kazanan genç aslan, yaşlanan aslana tekrar bir hamle yapar ve enerjisi sayesinde yaşlı aslanı sürüden kovar. Yaşlı aslan mahcup, aldığı darbelerden değil de sanki ailesinden kovulmasının gururuyla ağlarcasına kükrer o artık kovulmuştur. Başka sürüler tarafından da kabul edilmeyecektir. Çünkü o güçsüz, terkedilmiş bir zavallıdır artık.

 İşte ben tam bu sırada bir Süpermen gelsin istiyorum?

? ama o Süpermen siz beklemeye devam ettikçe gelmeyecektir. Ne zamanki siz Süpermen olmaya karar verirseniz. Etrafınızda Süpermenler artmaya başladığını göreceksiniz. Yardıma ihtiyacınız olmadan yardım etmek, birilerine sadece insan olduğu için veya ?insan olduğun için? yardım etmek gerektiğini bilmen! ?İşte buna ?düşünmek´ diyorum ben? birilerinin hayatında kurtarıcı, Süpermen olmak gerektiğini düşünüyorum. O beklenen kişi siz olun. Hastanede bir doktor, bir hemşire, bir itfaiye şoförü belki veya bir çöpçü hiç fark etmez bu hayatta yaptığımız iyilikler kadar varız ve insanız. Bir süper kahraman olmak emin olun bazen hiç zor değil. Biz insan olduğumuzdan güçlü olduğumuz için sürüden kovanlardan değiliz. Güç sahibi olduğumuz gün kabullenen, sahiplenen, koruyan olduğumuz gün, bir süper kahramanız demektir?