Orhan DURMUŞ


TEKNOLOJİNİN KÖLESİYİZ


 

Gelişen bilimle beraber neredeyse bitin ihtiyaçlarımızı karşılayan teknolojik aletler hayatımızı istila etmiş durumda? bundan şikâyet ettiğim yok tabi ki teknolojinin bütün nimetleri hepimizin işine yarayan nimetlerle dolu?

?. ama hiç felaket senaryolarını düşünüyor musunuz? Elektrik kaynağının tükendiğini kaldı ki elektrik tüm hayatımızı etkileyen bütün ekipmanların ama besin kaynağı o olmayınca hayat nasıl olurdu sizce? Biraz düşününce aslında nasılda teknolojinin mahkûmu haline gelmişiz onu anlayacağız. Madde bağımlıları gibi bazı kolaylıkların olmadığını düşününce karamsarlık kaplamıyor mu içinizi? Bu durum işte bağımlılık seviyemizin göstergesi olacaktır.

Bu tarz felaket senaryolarına göre yaşamak bence önemli bu sayede o durumlar karşı karşıya kalındığı zaman göstereceğimiz dirayet önemli olacaktır. Teknolojinin gelişmesinde en büyük etkilerden birisi tabi ki ?elektrik? bu güç kaynağı olmadan yaşama zorunluluğu bence insanların başka türlü ve daha fazla zorlanacağı için daha üretken ve farklı fikirlerin ortaya çıkacağı kanaatindeyim. Bu sayede belirli bir noktaya gelen teknoloji bu yoklukla beraber başka yönde ilerlemesi kaçınılmaz olacaktır.  Sadece enerji kaynağı olarak düşünmemek lazım petrolün ve bütün kaynakların zamanla azaldığını tükendiğini düşünün evinizde, iş yerinizde sahip olduğunuz tüm elektronik malzemeler çöp olacak bir işe yaramayacak bu şekilde yaşadığınızı hayal eder misiniz? Anında iletişimin, hızlı iletişimin bir anda tükendiğini son bulduğunu düşünün belki bizim kuşak için çok zor gelmese de yeni kuşak için dayanılması güç psikolojik rahatsızlıklara sebep olabilecek durumlar oluşturacaktır.