Orhan DURMUŞ


YEREL SEÇİMLERE DOĞRU


 

Ülkemiz yerel seçimlere hazırlık yapıyor. Şehirlerimizde yeni dönemde belediye başkanlığı için adaylar yarışacaklar seçmenler ise memleketlerine daha iyi hizmet verecek adayını destekleyecek. Ancak yerel seçimlerde siyasi partilerin bence dikkat etmeleri gereken çok önemli hususlar vardır. Siyasi partiler bölgelerde gösterecekleri adaylar partinin istediği değil o şehrin vatandaşının istediği aday gösterilmesine dikkat edilmelidir. Zaten siyasi partiler bu hususa yani halkın nabzını tuttuğu aşikâr ancak vatandaşta etkisi bu şekilde değil. Vatandaş hep körler sağırlar birbirini ağırlar misali aslında gösterilen adayın liyakatinden habersiz sadece taraftarı olduğu ya da siyasi görüşüne göre partisinin adayına oy vermekten öteye gitmemektedir.

Siyasi partilerin tutumu, yerel veya genel geçimlerdeki hata, kusur ya da eksikleri vatandaşların farkında olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle bu konuda önerilerden bahsetmek istemiyorum. Sadece memleketim Erzurum için yerel seçimlerde beklentilerimi yeni seçilecek adaylardan vatandaşların isteklerine yer vermeye çalışacağım. Tabi ki seçimlerden beklentimin şu partinin kazanması şeklinde olmayacaktır. Yerel seçimler bir siyasi partinin üstünlüğünden çok liyakat sahibi işinin ehli bir adayın seçimlerde başarılı olması ve memleketimize hak ettiği değeri vererek hizmet etmesi olacaktır. Yeni dönemde seçilecek olan belediye başkanlarımızdan vatandaşımızın beklentisi tabi ki daha yaşanabilir bir Erzurum. Turizm açısından, çevre düzeni açısından, yapılaşmanın cadde ve park düzeni açısından daha düzenli bir şehrin imarı için çaba harcayan bir yönetimin gelmesi istenmektedir. Özellikle en büyük eksiğimiz olarak görünen alt yapı konusunda yeni yönetimin güzel atılımlar yapması beklentiler arasında yer alıyor. Artan nüfusla birlikte trafik sıkışıklığına alternatif çözümlerden ziyade kalıcı çözümler ortaya koyarak gelişmekte olan ve nüfus olarak büyüyen Erzurum için araç parkı ve trafik konusunda çözümler sunmalıdır. Diğer taraftan en büyük sorunlardan birisi olan işsizlik konusunda büyük atılımlar yapılmalı iş bulamayan vatandaşlarımızın başka memleketlere göçmesini önlemek adına iş kollarının, fabrikaların artırılması gereklidir. Erzurum öyle bir seviyeye gelmelidir ki; göç eden gurbet ellerde akrabalarından topraklarından sırf geçinmek adına göç eden vatandaşlarımızın geri gelmesi sağlanmalıdır. Güzel memleketimizin hayvancılık konusunda daha büyük desteklerle desteklenmeli güzelim tarım arazileri konutlarla kirletilmektense tarımı uygun tesislerle ülkesine tarımsal ürünler üreten bir fabrika haline gelmesi sağlanmalıdır. Köylerimizde yaşayan vatandaşlarımız artık köylerin şehirlerden farkının kalmadığını söylemektedirler. Yağı, unu, yumurtayı, şehirde yaşayan vatandaşlar gibi marketlerden almaları köy yaşantısının artık şehir yaşantısına dönüştüğünü göstermektedir. Köylü vatandaşlarımızın derdi dinlenmeli kendi yumurtasını, kendi yağını neden üretmediği araştırılmalıdır. Son zamanlardaki ekonomik sıkıntılardan dolayı vatandaş bilgilendirilmeli gerekli önlemler alınmalıdır. Köylerde kendi geçimini sağlayan vatandaşlarımız evlenirken bile evlenecek kızlarımızın, köy yaşantısını istemediklerini şehirde yaşamak şartıyla evlenmek istediklerini duyuyoruz. Bunun sebebi olarak popüler kültür denilen yanlış bir algının gençlere hazıra alışmış, kolaycılık, emeksiz hazır gelir etme alışkanlığı edindiklerini göstermektedir. Bu konuda çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Maddi geliri iyi olmasına rağmen köyde toplumsal baskı sebebiyle göçerek elindeki avucundakini satıp şehirde anlamadığı bir iş kurup sonra hayal kırıklığı ile zarar etmesi maalesef son zamanlarda gözlemlenen konular arasında yer almaktadır.

Sonuç olarak seçilecek olan yeni başkanımızın bu hususlarda çalışmalar yapması en büyük arzumuzdur. Köylerin şehirleşmemesi, çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi gerekmektedir. Malum diğer memleketlere göre daha ağır iklim şartları olduğundan memleketimizin daha yaşanılabilir hale getirilmesi şarttır. Şartları daha ağır olmasına rağmen vergi veya vatandaşlık görevi olarak diğer memleketlerle aynı değerlendirilmesi bir adaletsizliktir. İnsanlar tatil yörelerinde para harcarken bizler o parayı ışımak için yakıyoruz. Şimdiden yeni seçilecek olan başkanımıza başarılar dilerim.